FAQ/nl

From OnlineGamesNetWiki
< FAQ
Jump to: navigation, search


Algemene wetenswaardigheden

Wat is IRC?

IRC (Internet Relay Chat) is een protocol dat het mogelijk maakt met elkaar te communiceren. Het is alleen niet wat de meeste mensen zich bij communiceren voorstellen. IRC is heel wat complexer dan een normaal chat systeem. Alle programma's die een socket verbinding kunnen openen hebben de mogelijkheid om met IRC te verbinden. Ook bots kunnen dus met IRC verbinden, ongeacht met welke programmeertaal deze geprogrammeerd zijn (zelfs PHP is mogelijk!).

Waar is IRC op gebaseerd? (Ident)

Van het verbinden met de server met je als gebruiket niet zo veel. Je hebt slechts een nickname, e-mail en echte naam nodig om met een IRC-Netwerk te kunnen verbinden. Er zijn echter wel een paar beperkingen. Zo mag je nickname niet zomaar alle speciale tekens bevatten. Tekens zoals ?/&%§!@$ en : zijn niet mogelijk. De laatste vanwege de speciale betekenis binnen het IRC protocol en de server in verwarring zou brengen. Je e-mail adres wordt overigens niet volledig verzonden, het hoeft zelfs niet eens een bestaand e-mail adres te zijn! Alleen het eerste gedeelte van dit e-mail adres (bv. bij "bla@blub.com" alleen "bla") wordt verzonden als Ident. Wat dat precies is wordt later uitgelegd. Verder zijn er nog een paar beperkingen:

  • De ingevoerde Ident wordt alleen gebruikt als er gee Ident is geïnstalleerd. Als dat wel het geval is hoef je je aan deze regel over het algemeen niet te houden.
  • De Ident moet ten minste een alfabetisch karakter bevatten (A-Z of a-z)
  • Slechts 1 van de speciale karakters - . en _ is toegestaan. Een tweede kan alleen gebruikt worden als ze niet direct na elkaar volgen (bv. __ is dus niet mogelijk). Geen van deze tekens kan aan het begin of aan het eind van de Ident gebruikt worden.
  • Als de Ident zowel een kleine letter als een hoofdletter bevat, dan moet het eerste karakter een hoofdletter zijn. Verdere hoofdletters kunnen overal in de Ident gebruikt worden.
  • Een derde hoofdletter is alleen toegestaan als alle 3 de hoofdletters aan het begin van de Ident staan of de tweede door een speciaal karakter (.-_) wordt gescheiden.
  • Overal kunnen getallen gebruikt worden.

Idents met kleine alfabetische karakters zijn veilig.

De "real name" hoeft niet echt te zijn en mag alle tekens bevatten die mogelijk zijn. Verder is er een host die automatisch gegenereerd wordt. Normaal gespreken bevat deze je IP-adres of je DNS. De hostmask wordt gevormd door nick!ident@host. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld bans.

Let op: Als je verbonden bent met IRC kan je enkel je nick nog veranderen, je host en ident kunnen niet worden veranderd zolang je verbonden bent. Uizonderingen hierop zijn fake hosts en fake Idents. Fakeidents zijn niet beschikbaar op OnlineGamesNet. De fakehosts voor normale gebruikers zijn auth-accout-naam.user.OGameNet. Voor teamleden zijn aangepaste hostmasks beschikbaar.

Normaal gesproken hoef je niet veel te doen om met IRC te kunnen verbinden. Er zijn verschillende manieren beschikbaar om met anderen te kunnen communiceren.

De eerste methode: direct met een gebruiker: Je verzend op deze manier een bericht direct naar een gebruiker en alleen die gebruiker zal het bericht ontvangen. De tweede methode: kanalen: In een kanaal kunnen meerdere gebruikers joinen, berichten die in het kanaal worden verzonden zijn voor iedereen in het kanaal leesbaar. De meest gebruikelijke methode is PRIVMSG. Dit is een normaal bericht naar een bepaald doel. Als er iets mis gaat, bijvoorbeeld de doel-nickname bestaat niet, dan krijg je hiervan een melding. Een andere manier is de NOTICE. Hierbij ontvang je géén melding als er iets mis gaat.

Nu ben ik op IRC - Wat nu?

Nu je eenmaal met IRC verbonden bent kan je vele dingen doen. Voordat je begint moet je overweg kunnen met een aantal commando's.

De belangrijkste commando's kun je op de deze pagina vinden. Elk commando wordt kort toegelicht.

Wat voor personen vind ik op IRC?

Gebruikers: Natuurlijk zijn er normale gebruikers, net als jij. Deze gebruikers zijn op zoek naar mede-gebruikers om mee te chatten over allerlei denkbare onderwerpen. Supporters: Daarnaast zijn er supporters. Deze kunnen je helpen met IRC. Indien je een IRC-gerelateerde vraag hebt kun je deze stellen in het #help kanaal. De supporters hebben een beperkt aantal extra rechten ten opzichte van gewone gebruikers. Administrators: Uiteraard zijn er ook beheerders die de server beheren. Deze worden IRC Operators of kortweg Opers genoemd. Deze hebben verscheide speciale rechten, zoals het disconnectsn ("killen") van gebruikers of gebruikers te verbannen voor een bepaalde tijd ("G-Linen). Hun belangrijkste taak is echter er voor te zorgen dat de servers goed werken en de IRC diensten naar behoren functioneren. Het verwijderen van lastige gebruikers zal dan ook alleen ten behoeve van die functie worden gedaan.

IRC Operators worden lijkt me wel wat! - Hoe kan ik dat worden?

Het simpele antwoord op deze vraag is dat dit simpelweg bijna niet mogelijk is. IRC Operators zijn gebruikers met zeer veel ervaring zoals het werken met servers en contact leggen met gebruikers. De meesten die IRC Operator zouden willen worden hebben niet veel of in ieder geval niet genoeg ervaring. Vraag dus niet of je IRC Operator kunt worden, hoe meer er gevraagd en gezeurd wordt hoe kleiner je kansen worden op het krijgen van een dergelijke taak. Als je echt graag IRC Operator wilt zijn kun je je eigen server opstarten.

Als ik dan geen IRC Operator kan worden, kan ik dan wel supporter worden?

Dit is in een aantal situaties mogelijk. Je kan solliciteren op deze pagina. Ook als een supporter heb je een goede IRC kennis nodig en moet je goed overweg kunnen met de SRVX Services, deze worde immers gebruikt op OnlineGamesNet. Als je geen idee hebt wat de SRVX Services zijn kun je je de moeite van het solliciteren besparen.

SRVX? Wat is dat?

De SRVX Services zijn een aantal bots die het leven op IRC eenvoudiger maken. Je kunt je hiermee identificeren en kanalen laten registreren om een kanaal-overname te voorkomen. Daarnaast is de ChanServ bot ook erg geschikt voor het beheren van (geregistreerde!) kanalen.

Wat moet ik doen als ik nog vragen heb na het lezen van deze pagina?

Join het #help kanaal, hier zullen we proberen je verder te helpen. Daarnaast staat er op deze website bijzonder veel nuttige informatie met betrekking tot IRC en de bijbehorende services.